“Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi” uygulamaya konuluyor…
Bu genelge ile kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.
HASTA HAKLARI BİRİMLERİ DAHA AKTİF OLACAK
Sağlık hizmetleri ile ilgili tüm şikayetler hızla değerlendirilecek ve Bakanlığa bağlı hastanelerdeki hasta hakları birimlerinin daha etkin çalışması sağlanacak.
Yakın zamanda başlatılan Risk Esaslı Dijital Denetim (REDES) çerçevesinde, riskli durumlar birim amirleri tarafından incelenecek ve gerekli önlemler alınacaktır.
SORUNLAR YERİNDE ÇÖZÜLECEK
Geçen yıl yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda hazırlanan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi ile sağlık hizmeti sunumunda ortaya çıkabilecek olası aksaklıklar, vatandaşların şikayetlerine yol açmadan “yerinde ve en kısa sürede” çözüme kavuşturulacak.
Bakan Memişoğlu’nun talimatları doğrultusunda hızlanan denetimler çerçevesinde, ocak ayında 38, nisan ayında ise 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde, 19 ilde bulunan 206 hastane denetlendi.
Belirlenen sorunlar çözüme kavuşturularak sağlık hizmetlerinde kalite artırıldı.
HASTA HAKLARI BİRİMLERİNİN ETKİNLİĞİ ARTIRILACAK
Genelge ile birlikte, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin hasta hakları birimlerine yönlendirilen şikayetlerin yerinde ve hızlı bir şekilde çözülmesi için İl Sağlık Müdürlükleri ve hastane yönetimleri gerekli tedbirleri alacaktır.
Hastanelere ulaşan ihbar ve şikayetler arasında, müfettiş bilgisi gerektirmeyen iddialar öncelikle Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen “Muhakkiklik” eğitimini tamamlamış olan üç binden fazla nitelikli personel tarafından incelenecek.
Genelge çerçevesinde, Teftiş Kurulu Başkanlığı REDES Koordinatörlüğü tarafından oluşturulan REDES Yönetici Bilgi Ekranları, il sağlık müdürleri ve başhekimlerin erişimine açılacak.
Bu sistem aracılığıyla, riskli durumlar birim amirleri tarafından incelenecek ve gereken önlemler hızla alınacaktır.
Genelgeye göre, bilirkişi veya uzman heyeti taleplerine ilişkin müfettişlik yazıları öncelikle yanıtlanacak. İllere gönderilen genelge ile daha etkin ve verimli bir denetim sürecinin yürütülmesi amaçlanmaktadır.