Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Şap Enstitüsü aracılığıyla SAT-1 tip şap hastalığını önlemeye yönelik aşı üretim çalışmalarının hızlandığını açıkladı.
Bu kapsamda seferberlik başlatan Bakanlık, ülkede tespit edilen SAT-1 şap hastalığının yayılmasını durdurmak amacıyla ilk aşamada 4,5 milyon doz aşı üretmiş durumda.
HEM ÜRETİM HEM DAĞITIM DEVAM EDİYOR
Aşı üretim faaliyetleri tam hızla sürerken, aynı zamanda sahada aşıların dağıtımına da devam ediliyor.
Yeni geliştirilen SAT-1 aşıları, hastalığın görüldüğü bölgelerde ve çevresindeki ilçelerde veterinerler tarafından ücretsiz olarak uygulanıyor.
Hastalığın yayılımını engellemek amacıyla geçici olarak kapatılan hayvan pazarları, salgının seyrine bağlı olarak aşama aşama yeniden açılacak.
SAT-1 TİPİ ŞAP HASTALIĞI İLK OLARAK HAKKARİ’DE GÖRÜLDÜ
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının yaklaşık 4 ay önce Avrupa’da başladığına dikkat çekti.
Tunç, Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişlerinin yaşandığını belirterek, hastalığın ilk olarak Hakkari’de tespit edildiğini ve hayvan pazarlarının açık olması ile nakillerin devam etmesiyle salgının tüm ülkeye yayıldığını ifade etti.
“21 GÜN İÇERİSİNDE İKİNCİ AŞI YAPILINCA BAĞIŞIKLIK KAZANDIRILACAK”
Tunç, bu tipin ülkede ilk kez görüldüğüne vurgu yaparak, şu değerlendirmelerde bulundu:
Hayvan pazarlarının kapatılması kararı, talebimiz doğrultusunda alındı. Bu sayede hayvan nakillerinin engellenmesi ile hastalığın yayılmasının önüne geçilmiş oldu. 21 gün içerisinde hayvanlara ikinci aşı yapıldığında bağışıklık sağlanmış olacak. Sonrasında hastalık gelse bile bir zararı olmayacaktır.
Hastalığın sektöre etkisi hakkında bilgi veren Tunç, “Pazarların kapalı olması kırmızı et piyasasını olumsuz etkilemedi. Pazarların kapalı olmasıyla et fiyatlarının artacağına dair söylentiler asılsızdır. Fiyatlarda düşüş söz konusu, piyasada et sıkıntısı yok. Üreticilerimiz ve vatandaşlarımızın endişelenmesine gerek yok.” dedi.
“HAFTALIK 1 MİLYON DOZDAN FAZLA AŞI ÜRETİLİYOR”
Tunç, hastalığın hayvanlarda ateş, kilo ve süt kaybına neden olduğunu ifade ederek, bu duruma karşı çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Ülkede şap aşısının yerli olarak üretildiğine dikkat çeken Tunç, “SAT-1 tipi için yerli aşı hızlı bir şekilde üretildi. Şap Enstitüsü bu konuda etkili bir çalışma yürütüyor. Haftada 1 milyon dozdan fazla aşı üretiliyor ve bu aşılar hızla tüm illere dağıtıldı. Yerli aşı olması büyük bir katkı sağlıyor. Üreticilerimizin, aşılama sürecinde veteriner hekimlerimize destek olması oldukça önemli.” şeklinde konuştu.
“ŞAP HASTALIĞI, DÖL VERİMİ KAYIPLARINA DA NEDEN OLMAKTADIR”
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan ise damızlık hayvan yetiştiricilerinin, yaygın bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmenin öneminin farkında olduğunu belirtti. Özcan, “Şap hastalığı, et ve süt veriminin geri dönüşü olmayan şekilde düşmesine yol açmasının yanı sıra döl verimi kayıplarına da neden olmaktadır.” dedi.
Kurbanlık hayvan hareketleriyle yayılan hastalığın damızlık inekler ve düveler üzerinde verim kaybına yol açmasından endişe ettiklerini vurgulayan Özcan, “Anası olmayanın danası da olmaz” anlayışıyla damızlık hayvanların sağlıklı kalmasının herkesin arzusu olduğunu ifade etti.