Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, serinlemek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla plajlara akın eden tatilcilerin arasında, yasak olmasına rağmen seyyar satıcıların sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Plajda güneşlenenlerin arasında dolaşarak, kaynamış mısır, midye dolma, simit ve çekirdek gibi gıda ürünlerini satan bu seyyar satıcılar, uzun süre toz ve güneşe maruz kalan gıdalarla halk sağlığını tehdit ediyor. Özellikle açık alanda satılan gıda ürünleri arasında en riskli olanı midye dolma olarak öne çıkıyor.
MERDİVEN ALTI ÜRETİM
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, açıkta satılan midye dolmalarının ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurguladı. Midyelerin tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Manavoğlu, “Merdiven altı, kayıtsız ve onaysız üretilen midyenin sıcak havalarda soğuk zincire uyulmadan satılması, halk sağlığını tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
EN TEHLİKELİSİ MİDYE DOLMA
Hijyenik koşullarda satılmayan midye dolmalarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini sıkça dile getiren Manavoğlu, plajlarda midye dolma tüketiminin artış göstermesinin endişe verici olduğunu belirtti. “Midye dolmalarda escherichia coli, salmonella, listeria monocytogenes ve vibrio gibi bakterilerin oluşma ihtimali yüksektir. Açıkta satılan midye dolmalarda hijyenik üretim söz konusu değil ve soğuk zincir şartları sağlanmıyor. Sahildeki açık satışlar çeşitli hastalıklara yol açabilir. Hamile kadınlarda düşük riski, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ise uzun süreli hastane tedavisi gerektiren sağlık sorunları yaşanabilir” dedi.
ZABITA EKİPLERİNİ GÖRÜNCE KAÇIYORLAR
Antalya’nın ünlü Konyaaltı Sahili’nde artan seyyar satıcılar, zabıta ekiplerini fark ettiklerinde yakalanmamak için hızla uzaklaşıyor ya da kalabalığın arasında gizlenmeye çalışıyorlar. Manavoğlu, seyyar satıcılardan kova içinde buz veya suyla satılan mısırların da sağlık açısından olumsuz etkiler oluşturduğuna dikkat çekti. Hijyenik ortamlarda satılmayan mısır ürünlerinde escherichia coli ve koliform bakterileri oluşabileceğini belirten Manavoğlu, “Kaynamış mısır, haşlandıktan sonra suda bekletiliyor ve belli aralıklarla su ve buz takviyesi yapılıyor. Bu da mikrobiyel girişim için uygun bir ortam yaratıyor. Özellikle mısır ürünlerinde uygun olmayan koşullar, sağlığı tehdit eden bakterilerin oluşmasına yol açabiliyor. Karın ağrısı, ishal, kusma, ateş ve gıda zehirlenmesi gibi sorunlar görülebilir” şeklinde bilgi verdi.