1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Sadık Acar’dan TÜİK’e Sert Eleştiri: Yoksulluk Alarmı!

Sadık Acar’dan TÜİK’e Sert Eleştiri: Yoksulluk Alarmı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Kamu-İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini sert bir şekilde eleştirdi. TÜİK’in açıkladığı yüzde 1.37 enflasyon ve yıllık yüzde 35.05’lik oranı, “Matematik dehalarının bile akıl sır erdiremeyeceği” bir hesaplama yöntemi olarak nitelendiren Acar, ekonomideki olumsuz gelişmelere rağmen TÜİK’in sürekli “artı sonuçlar” bildirdiğini ve rakamların “Saray’ın istediği” şekilde manipüle edildiğini iddia etti.

Kamu emekçilerinin maaşlarının büyük bir kısmının kira, gıda ve ulaşıma gittiğini vurgulayan Acar, TÜİK’in enflasyon sepetine “var olmamış marketlerden, o fiyata asla bulunamayacak ürünleri” koyduğu eleştirisinde bulundu.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ALARM VERİYOR

Birleşik Kamu-İş’in son araştırmasına göre, açlık sınırı 27 bin 415 TL, yoksulluk sınırı ise 83 bin 859 TL olarak belirlendi. Acar, 4 milyona yakın memur ile 2.5 milyon emeklinin 2026-2027 yıllarındaki maaş zamlarının belirleneceği 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi TÜİK’in “hayali bir enflasyon oranı” belirleyerek kamu emekçilerinin haklarının zedelenmesine zemin hazırladığını ifade etti.

2024 yılı için gerçek zam oranının yüzde 37.1 olduğunu, TÜİK enflasyonunun ise yüzde 44.38 çıktığını belirten Acar, kamu emekçilerinin ücretlerinin hayali bir enflasyon oranına bile ezdirildiğini dile getirdi.

HAYAT PAHALILIĞI KAMU EMEKÇİSİNİ VURDU

Acar, 7. Toplu Sözleşme’den bu yana kamu emekçilerinin hızla yoksullaştığını belirtti. 2 Temmuz 2025’ten itibaren geçerli olacak doğalgaz zammıyla birlikte, 2023’teki Toplu İş Sözleşmesi’nden (TİS) bu yana toplam artışın yüzde 700’ü bulduğunu aktardı. Aynı dönemde su fiyatlarında yüzde 144, elektrik fiyatlarında ise yüzde 91 oranında artış yaşandığını belirten Acar, “Son birkaç yıldaki kira artışlarının da eklenmesiyle kamu emekçisinin barınma ve faturalara çalıştığını görmek imkansız” dedi.

MAAŞLAR AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

Haziran 2025 itibarıyla dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için yapması gereken gıda harcaması olan açlık sınırının 27 bin 415 lira, yoksulluk sınırının ise 83 bin 859 lira olduğunu yineleyen Acar, bekar bir kamu çalışanının maaşının açlık sınırını karşılasa da, 4 kişilik bir ailenin “aç” olduğunu vurguladı.

Emekli aylıklarının çoğunlukla açlık sınırının altında kaldığını belirten Acar, bu yılın ilk yarısı için belirlenen en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının yalnızca yüzde 52’sini karşıladığını ve en düşük memur maaşının en az 83 bin 859 TL olması gerektiğini ifade etti.

Demir Para

“BU YALANCILIKTIR, HIRSIZLIKTIR!”

Sadık Acar, gelinen durumu “açlığa, yoksulluğa göz göre göre itilme” olarak değerlendirdi ve TÜİK’in “gerçekleri çarpıtmak için imdada yetiştiğini” savundu. “Bu yalancılıktır! Bu hırsızlıktır! Bu manipülasyondur!” diyerek tepki gösteren Acar, TÜİK’in raporunun “çocuğuna harçlık veremeyen, maaşının yarısını barınma ihtiyacına harcayan kamu emekçisine ‘sesini çıkarma’ demektir!” şeklinde yorumladı.

Avrupa’daki yaşıtları dünyayı gezerken Türk emeklilerin taksicilik ve çaycılık yaptığını belirten Acar, “Bu yalancı enflasyon raporu, o emekliye ‘Bu sana çok bile’ demektir” ifadelerini kullandı.

Çocuk Yoksulluğu

TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA HAK ARAYIŞI

Acar, yaklaşan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde benzer bir senaryonun tekrarlandığını ve TÜİK’in “görevini yaptığını” belirtti. Geçmişteki Toplu Sözleşme süreçlerini “danışıklı dövüş” olarak değerlendiren Acar, bu sefer durumun farklı olacağını vurguladı.

“Bu kez TİS görüşme masasında biz varız, kamu emekçisinin hakkının bir müzakere eşliğinde yenmesine geçit vermeyeceğiz” diyen Acar, TÜİK rakamlarının doğru olmadığını, pazar ve market fiyatlarıyla arasında büyük bir fark bulunduğunu, gerçekçi bir hesaplama yapılması gerektiğini savunacaklarını ifade etti.

Yoksulluk

“KAMU EMEKÇİLERİNE SÖZÜMÜZ VAR!”

Ücretlerin belirlenmesinde TÜFE yerine, enflasyon ve büyüme oranının bileşiği olan milli gelirdeki cari fiyatlarla artış oranının dikkate alınması gerektiğini savunan Acar, açıklamasını, “Masada gerçekler konuşulacak! Kamu emekçilerine sözümüz var! Oldubitti yok, Birleşik Kamu-İş var!” sözleriyle tamamladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Antalya Haberim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.