Open University doktora öğrencisi Adam Losekoot ve ekibi, NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ve Mars Global Surveyor uydularının yüksek çözünürlüklü görüntüleri sayesinde eski nehir yataklarının izlerini ortaya çıkardı.
Yapılan incelemenin, yaklaşık 10 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsadığı ifade edildi.
ANTİK NEHİR YATAKLARINA AİT TORTUL TABAKALAR KEŞFEDİLDİ
Araştırmacılar, Mars’ın Noachis Terra (Nuh’un Toprakları) bölgesinde ‘fluvial sinuöz sırtlar’ olarak adlandırılan jeolojik yapıları inceledi.
Bu yapılar, zamanla sertleşerek çevresindeki daha yumuşak zeminlerin aşınmasıyla yüzeye çıkan antik nehir yataklarına ait tortul tabakaları temsil ediyor.
Bazı buzul nehirleri birkaç yüz metre genişliğinde ve 3-4 kilometre uzunluğunda iken, daha büyük yapılar yaklaşık 1,6 kilometre genişliğe ulaşabiliyor.
KEŞİF 3,7 MİLYAR YIL ÖNESİNE İŞARET EDİYOR
MRO görüntülerinde, bazı nehirlerin kraterlere girip buraları doldurduğu ve ardından krater duvarlarını aşarak akmaya devam ettiği gözlemlendi.
Bu keşif, Mars’ın 3,7 milyar yıl önceki yüzeyinin günümüzdeki kurak görünümünden oldukça farklı olduğunu kanıtlıyor.
O dönemde gezegenin atmosferi daha kalındı ve yüzeyinde sıvı su varlığı mümkündü.
BULGULAR, EVRİMİN DAHA İYİ ANLAŞILMASINI SAĞLIYOR
Ancak zamanla Mars’ın manyetik alanı zayıfladı ve Güneş rüzgarları atmosferi aşındırarak suyun büyük bir kısmının uzaya kaçmasına neden oldu.
Bu yeni bulgular, Mars’ta yaşam için gerekli koşulların geçmişte daha yaygın olabileceğini ortaya koyarken, gezegenin su evriminin daha iyi anlaşılmasına da katkı sunuyor.