Sağlık Bakanlığı, ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ çerçevesinde tütün kullanımını azaltmak ve pasif etkilerini en aza indirmek için ‘Dumansız Hava Sahası Eylem Planı’ kapsamında İstanbul genelinde eş zamanlı denetim ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi.
VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLDİ
Zeytinburnu’nda gerçekleştirilen denetimlere; İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu ve İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Burhan Küçükoğlu katılım sağladı.
Denetimlerde iş yeri sahipleri ve müşterilere, dumansız hava sahası uygulamaları, kapalı alanlarda sigara içme yasağı ve pasif içiciliğin zararları hakkında bilgi verildi.
“AMACIMIZ HALKIMIZIN BİLİNÇ DÜZEYİNİ YÜKSELTMEK”
Vali Yardımcısı Hasan Gözen, “İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı dumansız hava sahası uygulamalarını güçlendirmek amacıyla denetimleri artırıyoruz. İstanbul’da polis de dahil olmak üzere 225 denetim ekibi oluşturuldu.
Çapraz denetimler de dahil olmak üzere etkin bir şekilde çalışmalar sürdürülüyor. Buradaki hedefimiz halkımızın bilinç düzeyini artırmak, sağlıklarını korumak ve genç nesilleri bu alışkanlıklardan uzak tutmaktır.
Eskiden kara, deniz ve hava ulaşım araçlarında serbestçe sigara içilebiliyordu. Ancak yürütülen faaliyetler sonucunda toplumda bilinç düzeyi arttı ve bu araçlarda sigara kullanımı artık söz konusu değil.” dedi.
Gözen, “İstanbul’un 39 ilçesinde 225 denetim ekibiyle denetimler aralıksız devam ediyor. Cezai işlemler de, denetim ekibinde polis ve zabıta varsa sigara içene ve kullandırana ayrı ayrı uygulanıyor.
İhlal durumunda ceza miktarı, birinci ihlalde belirli bir tutar, ikinci ihlalde iki katı, üçüncü ihlalde ise birinci cezanın üç katı şeklinde artıyor. Sürekli ihlal durumunda iş yeri belli bir süre kapatılıyor.” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM VERİLEREK BİLİNÇ DÜZEYİ YÜKSELTİLMEYE ÇALIŞILDI”
Gözen, “Öncelikle bilinç düzeyinin artırılması önemlidir. Eğitimle başlayan bu süreç, 2016-2017 yıllarından itibaren bağımlılıkla mücadele kapsamında Türkiye genelinde kapsamlı bir şekilde yürütülüyor. Sigara, alkol ve teknoloji bağımlılığı gibi konularda önemli projeler gerçekleştirildi.
İnsanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde eğitimler vererek bu bilinç düzeyinin yükseltilmesi hedefleniyor. Ancak denetimlerin etkili olabilmesi için iş yerlerinde sürekli görevli bulundurmak gerekmektedir.
Görevli gittiğinde sigara içimi yeniden başlayabiliyor. Bu nedenle bireylerin önce kendilerini önemsemeleri, ardından yaşadıkları topluma değer vermeleri gerekiyor. Bilinç düzeyini artırmak, sorumluluk duygusunu geliştirmek, caydırıcı etkiler sağlamak adına kritik bir öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.
“HER YIL YAKLAŞIK 110 BİN VATANDAŞIMIZI SİGARA NEDENİYLE KAYBEDİYORUZ”
Her yıl sigara ve bağlı hastalıklar nedeniyle kayıpların yaşandığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. M. Burhan Küçükoğlu, “Dünyada her yıl 8 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 110 bin vatandaşımız sigara ve buna bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Kanser, solunum hastalıkları ve diğer birçok hastalığın temel nedeni olduğunu biliyoruz.
Bu nedenle hem vatandaşları bilgilendirmek hem de dumansız hava sahası denetimlerini yürütmek amacıyla İstanbul’da 225 ekiple sahada çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Bu süreçte vatandaşlarımıza sigarayı nasıl bırakabilecekleri konusunda da bilgi veriyoruz.” dedi.
“4 BİN 600’DEN FAZLA AİLE HEKİMİYLE HİZMET SUNUYORUZ”
Küçükoğlu, “İstanbul’da 4 bin 600’den fazla aile hekimiyle yaygın bir hizmet sunuyoruz. Her aile hekimi, sigarayı bırakma konusunda yardımcı olabilir. Vatandaşlarımızın öncelikle aile hekimlerine başvurmalarını öneriyoruz.
Ayrıca, 39 ilçe sağlık müdürlüğü ve bu müdürlüklere bağlı 29 sağlıklı hayat merkezi ile hastanelerimizdeki 39 sigara bırakma polikliniği aracılığıyla, hem psikoterapi hem de farmakolojik tedavi yöntemleriyle sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.