Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin Şahinler Mahallesi’nde, daha önce 50 futbol sahası büyüklüğünde duyurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi için çalışmalar hız kazandı. Projeye katılmak isteyen bir başka şirketin başvurusu onaylanarak, mevcut alana 140 futbol sahası büyüklüğünde ek bir alan daha eklendi.
İKİNCİ ŞİRKET HAREKETE GEÇTİ
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün aktardığına göre; Şahinler Mahallesi’nde kurulması hedeflenen Güneş Enerji Santrali (GES) ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 12 Temmuz tarihinde GES ile ilgili ÇED toplantısını gerçekleştiren Salur Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ardından, başka bir firma da aynı ada ve parsele GES projesi kurmak üzere harekete geçti.
TOPLANTISI YAPILDI
GD Enerji şirketlerinden Yellow Diamond Enerji Üretim Anonim Şirketi, Şahinler Mahallesi 450 ada, 1 parsel numarasındaki alanda hayata geçirilecek proje ile ilgili olarak bir ÇED toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Sugözü Mahallesi’nde bulunan Bekere Piknik Alanı’nda gerçekleştirilen toplantı, 19 Ağustos’ta yapıldı.
140 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Şahinler Mahallesi’nde hayata geçirilecek G3-ANTALYA-2-1 Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir kez daha olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararı verildi. Kurulacak santral, 71,882 MWm/ 50 MWe kurulu gücüne sahip olacak. Yaklaşık 100 hektarlık alanda, 585 W panel gücüne sahip 122 bin 876 adet panelin kurulması planlanıyor. Yıllık toplam 100 bin kWh/yıl elektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. Bunun yanı sıra proje çerçevesinde 50 MWe/50 MWh kurulu güce sahip bir Elektrik Depolama Tesisi de inşa edilecek.
“MERA ALANI” OLARAK TANIMLANDI
Proje sahası, Antalya-Burdur-Isparta 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre devletin hükmü ve tasarrufu altında bulunan “mera alanı” olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, tarıma elverişli ikinci sınıf arazi özelliği taşımaktadır. ÇED raporunda, arazinin “çayır-mera” özellikleri taşıdığı ve çevresinde benzer kullanım alanlarının bulunduğu belirtilmiştir. Projede kullanılacak teknoloji, monokristal half-cut fotovoltaik paneller ve eviriciler aracılığıyla güneş ışığından elektrik üretimini esas almaktadır. Proje ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine ciddi bir katkı sağlanması hedeflenmektedir.
49 YIL OLARAK HEDEF KONULDU
Projenin tahmini inşaat süresi, diğer yasal prosedürler hariç olmak üzere 8 ay olarak planlanmıştır. İnşaat aşamasında, günde 16 saat çalışılması öngörülmekte ve bu süreçte 20 kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. İşletme aşamasında ise yılda 365 gün, günde 24 saat çalışma gerçekleştirilecek ve 5 kişinin çalıştırılması planlanmaktadır. Projenin işletme ömrü ise 49 yıl olarak belirlenmiştir.