Antalya’da belediyelerin merakla beklediği Sayıştay’ın “2024 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu” kamuoyuna sunuldu. Raporda, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği bir ihale ile birbirinden bağımsız ve farklı tarihlerde gerçekleştirilmesi planlanan üç büyük organizasyonun tek paket halinde ihaleye çıkarıldığı ifade edildi. Bu organizasyonlar arasında Foodfest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali bulunuyor.

REKABET ORTADAN KALKTI

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre; Sayıştay, bağımsız organizasyonların tek sözleşme ile ihale edilmesinin, rekabeti ortadan kaldırdığına, yeterlilik şartlarını gereksiz yere yükselttiğine ve bu durumun ihaleye katılımı kısıtladığına dikkat çekti. İlgili raporda, ihaleye sadece bir firmanın teklif verdiği ve işin bu firmaya verildiği belirtildi.

BELEDİYEDEN SAVUNMA

Belediye, Sayıştay’a gönderdiği yanıtında, festivallerin içerik ve hazırlık süreçlerinin iç içe geçtiğini belirterek, operasyonel sorunları önlemek amacıyla tek ihale yapıldığını savundu. Ancak Sayıştay, bu gerekçenin 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun temel ilkeleriyle çeliştiğini vurguladı. Raporda ayrıca, idarenin 2025 yılı itibarıyla benzer organizasyonları ayrı ayrı ihale etme yoluna gittiği bilgisi, önceki ihalenin mevzuata aykırılığını dolaylı olarak teyit ettiği şeklinde değerlendirildi.

Altın Portakalda Ödül Alanlar