Antalya Arkeoloji Müzesi, depreme dayanıklılığı gerekçe gösterilerek yıkılmak isteniyor. Bu durum, müzedeki Sanatçı Tufan Dağıstanlı’ya ait seramik panoların geleceğini de merak konusu haline getirdi. Müzenin girişinde yer alan bu eserler, ziyaretçilere Antalya’nın kültürel dokusunu özetliyor. Dağıstanlı, eserlerin zarar görmeden taşınması ve yeni müze binasında kullanılmaya devam etmesi için yetkililerle görüştüklerini belirtti. Bu görüşmede, eserlerin yeni projeye entegre edileceği yönünde bilgi aldıklarını ifade etti. Ayrıca, telif haklarıyla ilgili hukuki yolları da kullanacaklarını açıkladı.
ANTALYA MÜZESİ YIKILMAK İSTENİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin önemli arkeoloji müzeleri arasında yer alan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin binasının yıkılması yönünde bir karar aldı. 1964 yılında proje yarışmasıyla inşa edilen ve 1972 yılında halka açılan müze, 53 yıldır kentin kültürel yaşamına önemli katkılarda bulunuyor.
MÜZEDEKİ ANTALYA’YI YANSITAN RÖLYEFLER
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Yusuf Yavuz’un haberine göre, müze binasının girişinde bulunan seramik rölyefler, ziyaretçilere kentin kültürel zenginliğini aktarıyor. ‘Müzedeki Antalya’ ifadesini taşıyan panoramik duvar rölyeflerinden ilki 1984 yılında, ikincisi ise 1986 yılında Tufan Dağıstanlı tarafından yapılmıştır.
RÖLYEFLERİN AKIBETİ NE OLACAK?
Müze binasının yıkılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, seramik rölyeflerin geleceği de merak ediliyor. Edinilen bilgilere göre, müzenin taşınma işlemi özel bir firmaya verilmiş durumda ve bu firmanın yetkilileri, müze çalışanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Taşınma işlemlerinin önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor, ancak yetkililerden henüz resmi bir açıklama gelmedi.
DAĞISTANLI: ‘YENİ PROJEYE MONTE EDİLECEK’
Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki panoramik seramik rölyefleri yapan Tufan Dağıstanlı, eserleriyle ilgili soruları yanıtladı. Müze yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, eserlerin yeni müze projesine entegre edilerek korunacağına dair bilgi aldıklarını belirtti.
‘TELİFTEN KAYNAKLI HAKLARIMIZI DA KULLANACAĞIZ’
Rölyeflerin Antalya’nın antik kentlerini ve coğrafyasını yansıttığını vurgulayan Dağıstanlı, bu işlevin yeni müzede de devam edeceğini ifade etti. Telif haklarıyla ilgili hukuki süreçlerin de başlatılacağını belirten Dağıstanlı, eserlerin mevcut müze binasından zarar görmeden taşınması için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.
‘SANAT GÜNEŞİ’ DE TAŞINMIŞTI
Antalya kent merkezinde birçok eseri bulunan Seramik Sanatçısı Tufan Dağıstanlı, 2014 yılında yıkılan İl Özel İdare Binası’nın dış cephesinde yer alan ‘Sanat Güneşi’ adlı eserini de titiz bir çalışma ile sökerek Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne taşımıştı.
KENT KAMUOYU MÜZE BİNASININ KORUNMASINI İSTİYOR
Antalya’daki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve vatandaşlar, kentin kültürel hafızasında önemli bir yere sahip olan müze binasının yıkılmasına karşı çıkıyor. Müze önünde gerçekleştirilen eylemlerde, müze binasının güçlendirilerek korunması ve kültürel varlık olarak tescil edilmesi yönündeki talepler ön plana çıkıyor. Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, müze binasının tesciliyle ilgili başvuruyu reddeden Koruma Kurulu kararının iptali için dava açtıklarını duyurdu.