Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Antalya Müzesi’nin konferans salonunda düzenlenen bir toplantıda, müze binasının 2020 yılında yapılan değerlendirmelerde riskli bulunduğunu ifade etti. Ancak, İnceciköz’ün Mart ayında gerçekleştirdiği toplantıya pek çok akademik meslek örgütünün davet edilmediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya Müzesi ile ilgili bilgi karmaşasının sürdüğünü vurguladı.

BAKANLIĞIN TOPLANTISINA DAVET EDİLMEDİK!

Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya Müzesi ile ilgili düzenlenen lansman toplantısında akademik meslek örgütlerinin önemli bir kısmının dışlandığını dile getirdi. Dipova, “Lansman toplantısından benim de haberim yoktu. Daha sonra Kent Konseyi’nde başka bir lansman gerçekleştirildi. Orada, bu binanın depreme dayanıksız olduğu ifadesini duydum. ‘Deprem performans analizini görmek istiyoruz’ dedik. Ayrıca, zeminde sorunlar olduğu yönünde ifadeler kullanıldı. Zemin mekaniği uzmanı olarak Antalya’nın zemin yapısını iyi biliyorum. Bilgi eksikliği ve zaman kaybı nedeniyle bazı şeylerin gözden kaçtığını düşünebilirsiniz fakat zaman geçmiş değil. Binanın tahliye edileceğini, katıldığım bir çalıştayda çay içerken yan masada memurların konuşmalarından öğrendim. Personelin masalarını boşaltmaya başlamasıyla bu durumu fark ettik. Süreç oldukça hızlı ve gizli yürütülüyor. Kapılar kilitlenmiş olabilir ama tekrar açılabilir. Antalya’da bu konuda habersiz kalan çok sayıda insan var. Antalya halkı müzeye sahip çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.

O BİNANIN DEPREM RİSKLİ OLDUĞUNU KİMSE İDDİA EDEMEZ

Dipova, açıklamalarına devam ederek, “Müzeye gittiğinizde içeri giremeyen turistleri göreceksiniz. Yılda 200 binden fazla ziyaretçisi olan Türkiye’nin en önemli müzelerinden birinden söz ediyoruz. Bina eskiyse ve başka nedenlerden dolayı yıkılması isteniyorsa ‘depreme dayanıksızdır’ denilerek bu durum ortaya konuyor. Türkiye’nin büyük deprem tehlikesi bulunan bölgeleri var. Bu bölgelerde çalışma yapılmazken, deprem riski daha az olan yerlerde bu tür çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Antalya’nın büyük bir deprem tehlikesi yok. Demre ve Kaş gibi bazı bölgeler tehlikeli ancak burada dişe dokunur bir tedbir alınmazken, Antalya’da emsal artışı ile yeniden inşa etme seferberliği başlatılıyor. Burada hala bir algı devam etmekte. 2021 yılından beri burası deprem riski altında mı? Elimizde, binanın deprem riski olduğunu gösteren bir analiz raporu yok. Şu anda kimse o binanın deprem riskli olduğunu iddia edemez. Bu resmi bir bilgi değil; sadece WhatsApp gruplarında dolaşan konuşmalar. Böyle olmaması gerekiyor. Deprem analizi yapılması gerektiğinde ‘Yaptırsak da farklı bir şey çıkmayacak’ gibi bir yanıt alınıyor” dedi.