Antalya’nın simge yapılarından biri olan Antalya Müzesi için yıkım kararı alındı. 1972 yılında mevcut yerine taşınan müze, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Antalya Müze Çalışma Grubu tarafından protesto edildi. Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gül Işın, grup adına yaptığı açıklamada, “Tarihi yok etmek, bu ülkenin geleceğini yok etmektir. Antalya halkı olarak müzemize sahip çıkıyoruz. Müze halkındır ve yıkılamaz” şeklinde konuştu.
ANTALYA HALKI İLE TARTIŞILMALI…
Prof. Dr. Işın, müzenin yıkım kararının yeniden değerlendirilmesi ve bilim insanlarıyla Antalya halkı arasında bir tartışma başlatılması gerektiğini vurguladı. “Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkımının durdurulmasını talep ediyoruz. Kültürel mirasımızın bu eşsiz yapısının korunarak restore edilmesini istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 20 Mart 2025’te yıkım gerçekleşeceğini duyurdu. Gerekçe olarak binanın depreme dayanıksız olması ve artan depolama ihtiyacını gösterdiler. Ancak bu yapı, Türkiye’nin yarışma projesi ile inşa edilen ilk müzedir ve bu özelliği bile ona tarihi bir değer katmaktadır” ifadelerini kullandı.
TILIN MÜZESİ ÖDÜLÜ
1988 yılında Avrupa Konseyi tarafından ‘Yılın Müzesi’ ödülüne layık görülen Antalya Müzesi’nin mimari özelliklerine de dikkat çeken Prof. Dr. Işın, “Müzemiz, Akdeniz ve organik mimari üsluplarının seçkin bir örneğidir. Geleneksel Akdeniz mimarisinin avlulu yapısını, doğal ışık ve havalandırma unsurlarıyla modern bir şekilde birleştirir. Bu özgün nitelikleri sayesinde ödül almıştır” dedi. Prof. Dr. Işın, müzenin sadece eserlerin sergilendiği bir yer olmadığını belirterek, “İçinde kütüphane, konferans salonu, amfi ve bahçesiyle sosyal ve kültürel bir merkez olarak planlanmıştır” şeklinde ekledi.
“Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurduk ancak talebimiz, binaya yapılan eklentiler gerekçe gösterilerek reddedildi. Bunun üzerine Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na itiraz ettik. Yüksek Kurul’un kararı henüz açıklanmadı ancak 5 Haziran’da müzenin taşınma ve yıkım ihalesinin yapıldığını öğrendik. Geçtiğimiz hafta, firma yetkililerinin müze personeline taşınma takvimini anlattığı ve müzenin 7 Temmuz Pazartesi günü ziyarete kapatılacağı bilgisi geldi. Bu durum, Yüksek Kurul’un binanın kültürel değerini dikkate almadığına dair endişeleri artırmıştır.”
YIKIM KARARI ERTELENSİN
Müzenin yıkım kararının kabul edilemez olduğunu belirten Prof. Dr. Işın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, yıkım kararının derhal ertelenmesini istedi. Uzmanların görüşlerini paylaşacağı bir çalıştay düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Işın, “Gelin, ortak bir akılla hareket edelim. Müze, artan depolama ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, yıkarak değil, restore ederek koruyalım. Antalya halkının müzesine sahip çıkarak bu yıkımı durduracağına inanıyoruz” dedi.
HERAKLES YARDIM BEKLİYOR
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği eski başkanı Prof. Dr. Hilmi Uysal, müzenin 7 Temmuz itibariyle ziyarete kapatılacağını belirtirken, “Ben yaptım, oldu anlayışıyla bir yere varılamaz” dedi. Uysal, “Antalya, duy beni… Temmuz ayında müze kapatılırsa şaşırmayın. 40 yıllık bir çabanın sonucunda ABD’den Antalya müzesine getirilen Yorgun Herakles heykeli yalnız bırakılmak isteniyor. Herakles yardım istiyor, ona nasıl kıyarsınız?” ifadelerini kullandı.
HUKUKSUZ YIKIM
Av. Tuncay Koç, Antalya Müzesi’nin hukuksuz bir şekilde yıkılmaya çalışıldığını ve müzenin yıkım ve taşınma ihalesinin gizli yapıldığını öne sürdü. Koç, “Müzenin yıkımı hukuksuz bir şekilde gerçekleştiriliyor. İhaleyi bile kamuoyuyla paylaşmadan yapıyorlar. Antalya Müzesi bir gecede hukuksuz bir şekilde yıkılmak isteniyor. Eğer bu yapı riskli ise, bunu kamuoyuyla paylaşmalılar. Şeffaf olunmalı” dedi.
BİZ YAPTIK OLDU BİTTİ ANLAYIŞI…
1922 yılında Antalya Müzesi’ni kuran Süleyman Fikri Erten’in torunu Prof. Dr. Günseli Orhon, müzenin kuruluş süreci hakkında bilgi vererek, “Antalya’nın İtalyan işgali sırasında kültürel değerlerimiz kaçırıldı. Büyük dedem Fikri Erten, tarihi eserleri korumak için dağlardan topladı. Bu anlayışla bir yere varılamaz. Antalya Müzesi kent belleğidir. Müzenin yıkılması, insan öldürmekle eşdeğerdir” dedi.
MÜZE ÖNÜNDE TOPLANDILAR
Müze önünde gerçekleştirilen eyleme, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Antalya Müzesi Çalışma Grubu’ndan yaklaşık 100 kişi, ellerindeki döviz ve pankartlarla müze önünde toplandı.