Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verdi. Bu süreçte müze, 16 Temmuz 2025 Çarşamba günü ziyarete kapatıldı. Müzenin girişine zincirli kilit vurulurken, ziyaretçilerin girişine yasak getirildi. Müze personeli dışında kimsenin giremeyeceği bu durum, ülke genelinde aynı gerekçeyle tam 35 müzenin kapatılmasıyla birlikte yaşandı.

3 BİNDEN FAZLA ARKEOLOJİK HEYKEL MÜZEDE SERGİLENİYOR

Antalya Müzesi’nin yıkımı sonrası, müzede bulunan eserlerin akıbeti en çok merak edilen konu haline geldi. İçinde 3 bin 582 arkeolojik heykel ile 2 bin 905 sikke bulunduran müzenin yanı sıra, 13 sergi salonu ve çeşitli arkeolojik eserlerin akıbeti de sorgulanıyor. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bu konuda açıklama yaptı.

ESERLERİN AKIBETİ NE OLACAK?

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, müze eserlerinin müze bahçesinde kurulacak güvenlikli geçici depolarda korunacağını ve hiçbir eserin şehir dışına çıkarılmayacağını bildirdi. Yapılan açıklamada, “Bazı iddiaların aksine Antalya Arkeoloji Müzesi şehir dışına taşınmayacak. Müze, geçmişte kent belleğinde ‘müze’ olarak yer edinmiş aynı alanda yeniden inşa edilecek ve şehir merkezindeki kültürel canlılığını koruyacak. Böylece müze, yerli ve yabancı ziyaretçilerin kolayca ulaşabileceği bir kültür durağı olmayı sürdürecek. Yeni müze inşaatı süresince tüm eserler, müze bahçesinde kurulacak güvenlikli geçici depolarda, uzmanların denetiminde korunacak. Geçici depolar, tüm fiziki koşulları sağlayacak şekilde planlandı. Hiçbir eser şehir dışına çıkarılmayacak; taşınma ve muhafaza süreci tam güvenlikle yürütülecek” ifadeleri yer aldı.

Gece Müze