Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’daki güvenlik durumuna yeni dinamikler eklemeye devam ediyor.
Almanya, artan güvenlik kaygıları doğrultusunda asker sayısını artırmayı ve yedek birlikleri güçlendirmeyi hedefleyen altı aylık bir askerlik programı hazırlığı içinde.
ÜSLERİ KORUYACAKLAR VE EĞİTİM ALACAKLAR
Konuya dair kaynaklardan edinilen bilgilere göre, programa dâhil olan askerler üsleri koruyacak ve lojistik görevleri yerine getirecek.
Bu süreçte, askerlerin askeri eğitim alması da sağlanacak.
BAŞVURULAR YETERSİZ KALIRSA ZORUNLU ASKERLİK GÜNDEME GELEBİLİR
Şu anda plan, gönüllülük esasına dayalı olarak uygulanacak.
Ancak, gönüllü başvuruların yetersiz kalması durumunda zorunlu askerlik uygulamasının yeniden düşünülmesi söz konusu olabilir.
ASKER SAYISI İKİ KATINA ÇIKARILACAK
Savunma Bakanı Boris Pistorius, mevcut asker sayısını 180 binden 260 bine yükseltmeyi amaçlıyor.
Bu program dahilinde, 100 bin civarındaki eğitimli yedek asker sayısının iki katına çıkması ve bazı gönüllülerin profesyonel orduya dâhil olması planlanıyor.
Savunma Bakanlığı, yeni sistemin 2026 yılı Mayıs ayında ilk askerlerini eğitmeye başlaması hedefiyle çalışmalara hız verdiğini ve yasanın ocak ayında yürürlüğe girmesinin planlandığını açıkladı.
NATO ZİRVESİ’NDE SAVUNMA HARCAMALARINA YENİ HEDEF
Geçtiğimiz hafta Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesi’nde savunma harcamalarıyla ilgili önemli bir anlaşmaya varıldı.
Zirve sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde, müttefik ülkelerin savunma harcamalarını 2035 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 5’ine çıkarma taahhüdünde bulunduğu belirtildi.