Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Zirvesi’nin ardından, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.
“GAZZE’DEKİ İNSANİ DURUM KABUL EDİLEMEZ”
Zirvenin önemli maddelerinden biri olan Gazze’deki insani durum hakkında değerlendirmelerde bulunan Costa, “İsrail, dost bir ülkedir ve dostlarımızla açık, net ve dürüst bir iletişim kurmalıyız. Televizyonda izlediğimiz ve basında yer alan haberleri göz ardı edemeyiz. Gazze’deki insani durum, kabul edilemez bir seviyededir.” şeklinde konuştu.
Costa, yapılan incelemeler sonucunda İsrail’in AB ile imzaladığı Ortaklık Anlaşması’nın 2. maddesinde belirtilen insan hakları ve uluslararası hukuka uyma yükümlülüklerini açıkça ihlal ettiğinin tespit edildiğini belirtti. “İsrail, Gazze’de insan haklarını sistematik bir şekilde ihlal etmektedir.” açıklamasında bulundu.
AB Konseyi Başkanı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’a, 15 Temmuz’da yapılacak olan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bu ihlallerle ilgili bir karar alınması talimatını verdiklerini ifade etti.
Costa, diyalogun devam edeceğini vurgulayarak, İsrail’in Gazze’de ateşkese uyması, insani yardım girişimlerine izin vermesi, insan haklarına tam saygı göstermesi ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiğini belirtti.
SAVUNMA VE GÜVENLİK
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin savunma alanındaki ortak tedarik planına değinerek, 10 üye ülkenin SAFE adı verilen yeni mali araç aracılığıyla borçlanarak savunma yatırımı yapma niyetlerini açıkladı. Bu sayının ilerleyen süreçte artmasını beklediklerini ifade etti.
Von der Leyen, ne kadar harcandığının yanı sıra, bu harcamaların nasıl yönetileceğinin de önem taşıdığını vurgulayarak, “AB genelinde bir savunma ekipmanı pazarı” kuracaklarını belirtti.
Ekim ayında gerçekleştirilecek AB Zirvesi’ne kadar bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için bir yol haritası hazırlayacaklarını ifade etti.
DIŞ İLİŞKİLER
AB zirvesinin sonuç bildirisinde Dış İlişkiler başlığı altında Libya’daki duruma da dikkat çekildi. AB liderlerinin, Libya’daki endişe verici durumu ve bunun Avrupa güvenliği ile göç akımları üzerindeki olası etkilerini ele aldıkları belirtildi. Ayrıca, AB’nin bu ülkede ulusal uzlaşmayı, kurumsal bütünlüğü ve kapsayıcı diyaloğu desteklemeye devam edeceği ifade edildi.
Bildiride, Türkiye ile Libya arasındaki Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası’nın üçüncü ülkeler açısından herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacağı da kaydedildi.
KARADENİZ
Bildiride, Karadeniz’de güvenlik ve istikrarın önemine vurgu yapılırken, AB Komisyonu’nun Karadeniz bölgesine yönelik stratejik yaklaşımının memnuniyetle karşılandığı ve bu konuda Konsey, Komisyon ve Yüksek Temsilci’nin hızlı bir şekilde çalışmaya davet edildiği belirtildi.
BATI BALKANLAR
AB Zirvesi sonuç bildirgesinde Batı Balkanlar bölgesinin geleceğinin AB üyeliği ile şekilleneceği vurgulandı.
GÖÇ
Düzensiz göçle mücadele konusuna da değinilen bildiride, geri dönüşlerin artırılması ve hızlandırılması, güvenli üçüncü ülkeler ile güvenli menşe ülkeleri üzerinde çalışmalar yapılması gerektiği ifade edildi.