Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan ve Batı Torosların en yüksek zirvesi olan 3 bin 64 rakımlı Kızlar Sivrisi Dağı, bahar aylarında pazar esnafı tarafından ziyaret ediliyor. Esnaf, zirvede bulunan kar kütlelerini örtü altına alarak yaz aylarındaki aşırı sıcaklardan koruyor. Bu şekilde korunan kar, yaz aylarında erimeden Eylül ayına kadar pazar esnafının önemli bir geçim kaynağı haline geliyor. Testere ile kesilen kar, şehre taşınarak şerbet olarak satışa sunuluyor.
ÖRTÜ ALTINDA KORUNUYOR
Kızlar Sivrisi Dağı’ndaki devasa kar kütleleri, gündüz ortalama 20 derece, gece ise eksi 5 derecede erimeden 3 ay boyunca saklanıyor. Yazın pazarlarda kar şerbeti satan esnaf için bu kar, önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Ramazan Ulusoy, haftada bir gün eşini yanına alarak traktörüyle 3 saatlik bir yolculuğun ardından kar kütlelerinin bulunduğu dağa ulaşıyor.
SAATLER SÜREN YOLCULUK
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün aktardığına göre; ağaç motorları ile kesilen karlar, çuvallara konuluyor ve güneşten korunacak şekilde üstü örtülerek römorka yükleniyor. Yüklenen kar, patika yoldan 5 saat süren bir yolculuğun ardından ilçe merkezine getiriliyor. Burada, pazarda kar şerbeti yapılarak vatandaşlara ikram ediliyor. Antalya’nın sıcak yaz günlerinde tüketilen bu kar, serinletici bir ferahlık sağlıyor.
15 YILDIR EMEK VERİYOR
15 yıldır dağlardan kar taşıyan Ramazan Ulusoy, “3 bin 64 rakımlı Kızlar Sivrisi Dağı’nın eteklerinde bulunuyoruz. Her yaz bahar aylarında gelerek karlarımızın üzerini örteriz. Yazın da sıcaklar artınca şehre indiriyorum. Hem sıcak havalarda vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz hem de ticaretimizi yapıyoruz. Bizim için bu iş zor değil, yıllardır ekmeğimizi burada kazanıyoruz. Kar bizim geçim kaynağımız. Ağustos ortasına kadar karlar erimez” şeklinde konuştu.