1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kulak Zarı Yırtığına Dikkat! İşitme Kaybı Tehlikesi

Kulak Zarı Yırtığına Dikkat! İşitme Kaybı Tehlikesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kulak zarı yırtığı, sağlık sorunları arasında önemli bir yer tutmakta ve bu durumun hafife alınmaması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde derhal doktora başvurulması önerilmektedir.

Kulak çınlaması, “çok daha ciddi bir hasarın ilk sinyali” olarak değerlendirilmektedir. Uzmanlar, bu tür durumlarla karşılaşan bireylerin neler yapması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Kulağınızda ani bir patlama hissi, işitme kaybı ya da çınlama gibi belirtiler, çoğu zaman fark edilmeyen ancak ihmal edildiğinde kalıcı hasarlara yol açabilen kulak zarı yırtılmasının habercisi olabilir.

“HEKİME BAŞVURMAK ÖNEMLİ”

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız, “Kulakta tekrarlayan enfeksiyonlar ya da kalıcı işitme kaybı oluşmadan, hekime başvurmak çok önemlidir.” uyarısında bulundu.

Bir konserin çıkışında, düğündeki yüksek müziğin etkisiyle ya da ani bir patlama sesi sonrasında kulağınızda hissettiğiniz uğultu, düşündüğünüzden daha ciddi bir sorunun ilk işareti olabilir.

İŞİTME KAYBI İLE SONUÇLANABİLİR

Uzmanlar, bu durumun ihmal edildiğinde kalıcı işitme kaybına yol açabilecek bir kulak zarı yırtığının en yaygın belirtisi olduğunu ifade etmektedir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız, “Kulakta tekrarlayan enfeksiyonlar ya da kalıcı işitme kaybı oluşmadan, hekime başvurmak çok önemlidir.” diyerek tekrar vurguladı.

“KULAK ZARI KRİTİK BİR BARİYER”

Kulak zarının ses iletiminde ve orta kulağı dış ortamdan korumada kritik bir işlev üstlendiğini belirten Dr. Kulaksız, “Zar, dışarıdan gelen sesleri titreşime çevirip işitme kemiklerine iletir. Ayrıca, steril olan orta kulak boşluğunu dış ortamın mikroplarından izole eder.” şeklinde konuştu.

Kulak zarı yırtılmaları, iki ana grupta değerlendirilmektedir. Dr. Kulaksız, “Birincisi ani (akut) yırtıklar. Barotravma (basınç değişimi), yüksek ses (akustik travma) ya da yabancı cisimle müdahale sonucu oluşur. İkincisi ise, kronik orta kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen yırtıklardır.” ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ NE ZAMAN CİDDİLEŞİR?

Ani yırtıkların büyük bölümünün kendi kendine iyileşebileceğini belirten Dr. Kulaksız, “Kulağı sudan koruyup enfeksiyon riskini azaltırsak, yırtıkların yüzde 80’i bir ay içinde kapanır. Ortalama iyileşme süresi ise 1 ila 6 ay arasındadır. Ancak bu süre zarfında iyileşme olmazsa cerrahi müdahale gündeme gelebilir.” dedi.

BELİRTİLER

Dr. Kulaksız, akut yırtıklarda ağrı, uğultu, işitme kaybı, kanama ve baş dönmesi gibi belirtilerin görülebildiğini ifade ederken, kronik vakalarda daha çok akıntı, çınlama ve kademeli işitme kaybının ön planda olduğunu dile getirdi.

GEÇ KALMAYIN!

Tedavi edilmeyen kulak zarı yırtıklarının tekrarlayan enfeksiyonlara ve iç kulak hasarına yol açabileceğini belirten Dr. Kulaksız, “İşitme kaybı başlangıçta iletim tipi olduğu için geri döndürülebilir. Ancak enfeksiyon iç kulağa yayılırsa hasar kalıcı hale gelir. Bu nedenle cerrahi müdahale geciktirilmemelidir.” uyarısında bulundu.

AMELİYAT ÖNERİLEN DURUMLAR

“6 ay sonunda kapanmayan kulak zarı yırtıklarında, ileride oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla ameliyat öneriyoruz.” diyen Dr. Kulaksız, endoskopik yöntemle kesi olmadan yapılan modern kulak zarı onarımlarının hasta konforunu artırdığını belirtti.

Dr. Kulaksız, “Dış kulaktan girilerek yapılan bu ameliyatlar, estetik açıdan avantajlı olmasının yanı sıra hem ağrısızdır hem de iyileşme süreci de kısadır.” şeklinde ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Antalya Haberim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.