Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kumluca’da ilçe jandarma komutanlığı ve hükümet konağı binasının yapım aşamasında incelemelerde bulundu. Vali Şahin, bölgenin deprem riski hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. “Antalya’da deprem denilince aklıma ilk gelen yerler Kumluca ve Finike. Bu ilçeler, ilimizin deprem açısından en tehlikeli bölgeleri arasında yer alıyor. Tarih boyunca bu alanda ciddi depremler meydana gelmiş. Özellikle Demre’deki Kekova Antik Kenti’nde bunu açıkça görebiliyoruz. Tarihsel verilere göre burada 8 ve üzeri şiddette depremler yaşanmış. Antik kent, bu nedenle 20-30 metre derinlikte deniz altında kalmış, büyük çökme olayları yaşanmış” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU
Kumluca ve Finike’nin zemin yapısına dikkat çeken Vali Şahin, yüksek binaların inşasında geçmişte yapılan hatalara işaret etti. Şunları söyledi: “Riskli alanlarda, zemin etüdü yapılmadan, araştırma yapılmaksızın yüksek binalar inşa edilmiş. Artık bu tür yapılara izin verilmemeli. Kumluca ve Finike’nin zemin yapısı, bu tür yapıları taşıyamaz. Kentsel dönüşüm kapsamında binaları bir an önce yenileyelim. Her türlü araziye bina yapılabilir; ancak fore kazık yapmadan riskli alanlara bina inşa edilmemelidir. Bina ne kadar sağlam yapılırsa yapılsın, bu tür yapılar çökmez ama yan yatar ve bu da can kaybına yol açabilir.”
6 ŞUBAT DEPREMLERİNE ATIF
İlçe jandarma karakol binasının dağlık alana inşa edildiğini belirten Vali Şahin, “Buradaki zemin oldukça sağlam. Şehrin yerleşim alanlarını bu doğrultuda yeniden düzenleyin. Böylece hem dayanıklı binalara sahip olunabilir hem de ovadaki verimli tarım alanlarını heba etmemiş olursunuz. 6 Şubat depremlerinde Adıyaman Gölbaşı’nda zemin sıvılaşmasının en çarpıcı örneğini yaşadık. Gölbaşı’nda sağlam binalar inşa edilmiş olmasına rağmen, zemin sıvılaşması nedeniyle çok acı sonuçlar ortaya çıktı. Kumluca ve Finike olarak bu tür bir durumu yaşamamak adına önlemler alalım” ifadelerini kullandı.