Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, memurlar Temmuz ayında toplu sözleşme gereği yüzde 5 zam alacak. Enflasyon farkı ile birlikte, memurlar ve emekli memurlar toplamda yüzde 15,57 oranında bir artış bekliyor. Ancak, bu oranların memur ve emeklilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu belirten Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Antalya Şube Başkanı Hasan Yılmaz Danabaşoğulları, mevcut enflasyon ortamında alım gücünün korunamadığını vurguladı.
MAAŞLAR YÜZDE 10,67 ERİDİ
Kalıcı çözümler için enflasyona endeksli zam sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Danabaşoğulları, Haziran ayı enflasyon verilerine atıfta bulunarak, 2025’in ilk yarısındaki kümülatif enflasyonun yüzde 16,67 seviyesine ulaştığını ifade etti. Ocak ayında yapılan yüzde 6’lık zamla birlikte memur maaşlarının yılın ilk altı ayında enflasyon karşısında yüzde 10,67 oranında eridiğini belirtti. Yıl ortasında yapılan zamlar geçici bir rahatlama sağlar, ancak sürekli artan fiyatlar karşısında memurları zor durumda bırakmaktadır. Enflasyon farkının aylık olarak maaşlara eklenmesi ve kalıcı bir refah payının sağlanması gerektiğini söyledi.
ENFLASYONUN GECİKMELİ TELAFİSİ
Danabaşoğulları, kamu görevlilerinin maaşlarına enflasyon farkı uygulandığını ve ardından toplu sözleşme ile belirlenen zam oranının eklendiğini belirtti. Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yaklaşık yüzde 10,06 oranında enflasyon farkı ekleneceğini, ardından yüzde 5’lik zam uygulanacağını açıkladı. Ancak, bu artışın büyük kısmının geçmiş altı ayın enflasyonunun telafisi olduğunu ve mevcut ekonomik koşulların bu artışın yetersiz kalmasına neden olduğunu vurguladı.
“CİDDİ BİR ALIM GÜCÜ KAYBI YAŞAMAKTADIR”
Yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşların alım gücünde ciddi düşüşler yaşandığına dikkat çeken Danabaşoğulları, maaşların altı ayda bir güncellendiği için çalışanların her dönemde alım gücü kaybı yaşadığını ifade etti. Bugün itibarıyla en düşük memur maaşının net 41.600 TL, ortalama memur maaşının ise yaklaşık 49.800 TL olduğunu belirten Danabaşoğulları, Temmuz ayında yapılacak zamların temel tüketim ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalacağını vurguladı.
KRİTİK BİR ÖNEM TAŞIYOR
Danabaşoğulları, kamu görevlilerinin ve emeklilerin reel gelir kaybını önlemek için ek zam yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti. Hükümetin bu konudaki adımlarının önemine vurgu yaparak, 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin, sadece gelecek iki yılın maaş zamlarını değil, aynı zamanda memur ve emeklilerin refah düzeylerini koruyacak yapısal düzenlemeleri de içermesi gerektiğini belirtti.