Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projeyle, Mersin’e özgü olan ‘Ak Bez, Çekmeli, Kafesili Tıngıllı, Kolon Dokuması’ gibi geleneksel kumaş türleri ile ‘çarpana ve iğne oyası’ gibi el işçiliği ürünleri, profesyonel bir tasarım sürecine tabi tutulacak ve uluslararası arenada tanıtılacak.

15 PARÇALIK KOLEKSİYONUN SERGİSİ YAPILACAK

Kültürel mirası koruyup gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan bu projede, hazırlanan 15 parçalık tasarım koleksiyonu, eylül ayında düzenlenecek bir sergi ile tanıtılacak. Serginin ardından, Dilek Hanif’in imzasını taşıyan 5 özel tasarımın Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edileceği bildirildi. Projeye ilk olarak Gözne’de başlanacak ve daha sonra Mersin genelindeki atölyelerde yaygınlaştırılacak.

“KADINLARIN ÜRETİMİ KAZANCA DÖNÜŞECEK”

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, bu projeyle birlikte kadın emeğinin değer kazanacağını ifade etti. Seçer, “Geçtiğimiz yıl 3. Uluslararası Tarsus Festivali’nde Dilek Hanif ile birlikte burayı ziyaret ettiğimizde, kumaşlarımız büyük ilgi gördü. Ne yapabileceğimiz üzerine düşündük ve böyle bir proje geliştirdik. Mersin’e özgü kumaşlardan oluşacak koleksiyonun markalaşma sürecine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, projeyle sadece kumaşların değil, kadın emeğinin ve geleneksel el işçiliğinin de destekleneceğini belirtti.

“KADINLARIN EL EMEĞİNİ DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

Dilek Hanif, dokumaları ilk olarak 3. Uluslararası Tarsus Festivali’nde keşfettiğini anlatarak, “Meral Hanım ile birlikte bu kumaşların daha fazla değer kazanması adına neler yapabileceğimizi görüştük. Ev kadınlarının el emeği ürünlerini, şık bir koleksiyonla dünyaya tanıtacağız. Kadınların birlik olduğunda başaramayacakları hiçbir şey yok. Bu işin de en iyisini yapacaklarına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Ürünlerin büyük bir değer taşıdığını vurgulayan Hanif, “Katma değerini artırmak için daha dikkatli çalışmak gerekiyor. Elimden geleni yapacağım ve sonuçta keyifli ve değerli bir ürün ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.

“ÜRETİM TAMAMEN YÖRESEL KUMAŞLARDAN”

Gözne Kadın Atölyesi’nde gönüllü usta öğretici olarak görev yapan Hacer Küpeli, “Dilek Hanif gibi bir ünlüden sipariş almak bizi çok mutlu etti. Ürettiklerimiz tamamen yöresel kumaşlardan oluşuyor ve eski modelleri modernize ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz sayesinde atölyelerimiz kuruldu. Burası hem üretim hem de sosyalleşme alanı oldu. Büyükşehir Belediyesine, Meral Hanıma ve Dilek Hanıma teşekkür ediyoruz” diye konuştu.