Antalya’nın tarihi Kaleiçi bölgesinde, 29 Haziran 2025 Pazar günü meydana gelen yangın, büyük bir paniğe yol açtı. Yangın, 2 katlı bir otelde başladı ve hızla çevredeki diğer işyerlerine sıçradı. İtfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle yangın kısa sürede kontrol altına alındı; ancak işyerlerinde ciddi hasarlar oluştu. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, yaşanan olay sonrası önemli açıklamalarda bulundu.
TARİHİ DEĞERİ OLAN YER
Antalya Mimarlar Odası, Kaleiçi’nin tarihinin M.Ö. 133 yılına kadar uzandığını vurguladı. Bölgenin Selçuklu, Osmanlı ve Rum mimarisinin izlerini taşıdığına dikkat çekerek, tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için başta yangın ve deprem gibi doğal afetlere karşı gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade etti.
PEK ÇOK BİNA YOK OLDU
Kaleiçi’nde geçmişte birçok tarihi yapının var olduğuna ancak yangın gibi doğal afetlerin bu yapıları yok ettiğine dikkat çeken Mimarlar Odası, “Günümüze kadar ulaşan taşınmaz kültür mirası binaları, inşa edildikleri dönemin yerleşim anlayışını, tasarım ilkelerini ve malzeme bilgilerini yansıtır. Ancak, zaman içerisinde birçok yapı yok olmuştur. Yangın, bu yok oluşların en önemli nedenlerinden biridir. Tarihi yapılarda yangın güvenliği, hem insan hayatını hem de kültürel mirası korumayı hedefler” şeklinde görüş bildirdi.
GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI
Kaleiçi’ndeki tarihi evlerin mimarisine zarar vermeden kapsamlı değişikliklerin yapılması gerektiğine vurgu yapan oda, “Tarihi binalarda yangın güvenliğini sağlamak için, binanın tarihi dokusuna en az zarar verecek değişiklikler yapılmalıdır. Kullanıcı ihtiyaçları net bir şekilde belirlenmeli ve yangın güvenliği uzmanlarıyla iş birliği yapılmalıdır. Özel önem taşıyan tarihi yapılarda, mimariyle uyumlu aktif yangın güvenlik önlemleri alınması şarttır” ifadelerini kullandı.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Kaleiçi’nin yangınlardan korunması için gerekli önlemler şöyle sıralandı:
“Kullanım değişikliği gereken tarihi binalarda, değişen fonksiyona uygun yangın senaryoları hazırlanmalı ve korunma önlemleri bu senaryolara göre belirlenmelidir. Aktif yangın güvenliği için gerekli tüm bileşenler, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak seçilmeli ve montajı gerçekleştirilmelidir.”
KARTALKAYA YANGIN MEVZUATI KALEİÇİ’NE UYGULANAMAZ
Bolu Kartalkaya’daki yangın sonrası hazırlanan yangın mevzuatının Kaleiçi’ndeki yapılar için geçerli olamayacağını ifade eden Mimarlar Odası, “Bolu Kartalkaya’daki yangından sonra, otellerle ilgili hazırlanan mevzuat, kültürel miras niteliğindeki tarihi yapılar için uygulanamaz. Bu yapılar, 100 yıllık kapılar ve dolaplar gibi özgün unsurların sökülmesini gerektiremez. Ayrıca ahşap binaların beton yapıya dönüştürülmesi mümkün değildir. Tarihi yapıların parçalarının sökülerek sergilenmesi, bilimsel olarak mümkün değildir ve yapılmamalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kentsel sit alanlarındaki oteller ve diğer yapılar için yangın güvenliğini sağlayacak bir yönetmelik hazırlamalıdır. Tarihi yapıların korunması bu yönetmelikle mümkün olacaktır” şeklinde çağrıda bulundu.