Antalya’da kamu çalışanları, sokaklarda yeniden buluştu. KESK üyeleri, hükümetin kamu çalışanlarına yönelik uyguladığı ücret politikalarına karşı, çalışanların açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini vurguladılar. KESK adına açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Devrim Mol, “Son yasal düzenleme ile iktidarın, mevcut 4688 Sayılı Yasayı ve buna dayanan toplu sözleşme hukukunu ortadan kaldırma amacında olduğu açıktır” dedi.

“İLKESEL MÜCADELE YÜRÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kariyer ve liyakat kavramlarının önemine değinen Mol, “Kuruluşumuzdan bu yana, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde kariyer-liyakat ilişkisinin doğru kurulmasını savunduk. Kamusal hizmetlerde görev ve sorumluluğun getirdiği zorlukları göz önünde bulundurarak, ekonomik ve özlük haklarının belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. İktidarın uyguladığı ücret politikaları neticesinde tüm kamu emekçileri ve emeklileri, yoksulluk sınırının altında, açlık sınırının biraz üzerinde bir ücrete mahkûm edilmiştir. Yapılan düzenlemenin tüm kamu emekçilerini kapsaması gerektiği aşikardır. Ücretlendirme, kariyer ve liyakat ilişkisini zedelemeyecek şekilde ve kurumların iş barışını tehdit etmeyecek bir içerikte olmalıdır” şeklinde konuştu.

“KAPSAM GENİŞLEMELİ”

Pek çok büro emekçisinin yoksulluk sınırının altında çalıştığını belirten Mol, “Yoksulluk sınırının altında gelir elde eden kamu emekçilerinin durumu ortada. Merkez kadroda görev yapan kamu emekçilerini kapsayan söz konusu kanun teklifi yerinde, ancak taşra uzmanlık kadrolarını dışarıda bırakması nedeniyle eksiklikler içeriyor. Merkez kadroların hakkı olan mali iyileştirme, gelir ve muhasebe uzmanları ile il göç uzmanlarını da kapsamalıdır. İktidarın yaptığı bu gece yarısı yasal düzenleme ile merkez uzmanlarının ücretlerinde anlamlı iyileştirmeler yapılırken, bakanlıkların taşra teşkilatlarında fedakârca görev yapan gelir uzmanı, muhasebe uzmanı ve SGK denetmeni gibi çalışanlar bir kez daha mağdur edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“BİZLERİ YOK SAYAMAZSINIZ”

Büro emekçilerinin temel talebinin insanca yaşayacak bir ücret ve adil çalışma şartları olduğunu vurgulayan Mol, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Yoksulluğun bu kadar derinleştiği bir dönemde, kurumların iş barışını bozacak düzenlemelerden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Kurum özgünlüklerini dikkate alan adil bir ücret politikasının uygulanması ve görev ile yetki tanımının doğru yapıldığı, özlük haklarının iyileştirildiği bir yasal düzenlemenin zaman kaybı olmadan hayata geçirilmesi gerekiyor. Bizleri yok sayan bu düzenlemenin, tüm kamu emekçilerini, taşra uzmanlarının yaşadığı hak kayıplarını ortadan kaldıracak şekilde çıkarılmasını istiyoruz. BES olarak, bu ülkenin tüm kamu emekçilerinin ve emeklilerinin insanca yaşayacak bir ücret ve demokratik, adil bir çalışma yaşamı hak ettiklerini savunuyoruz.”