Antalya Barosu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, büyük şirketlere yönelik önemli bir gelişmeyi duyurdu. Baro, avukat bulundurmayan beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ve üye sayısı yüz veya daha fazla olan kooperatifler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi. Ayrıca, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) bu şirketlere gerekli bilgilendirmeleri yaptığına dikkat çekildi.
ANTALYA BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Antalya Barosu, yaptığı açıklamada, “Türk Ticaret Kanunu’nun 272. maddesinde belirtilen beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli bir avukat bulundurması zorunludur. Bu konuda ATSO’ya yazı gönderilerek ilgili şirketlere tebligat yapılması talep edilmiştir. Sözleşmelerini bildirmeyen ve avukat bulundurma yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketler hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gerekli başvurular yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Önemli Duyuru!
Türk Ticaret Kanununun 272. maddesinde öngörülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorunluluğuna ilişkin… pic.twitter.com/2ARbupwyDy
— Antalya Barosu (@antalyabarosu) November 20, 2025
ATSO ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ
Antalya Barosu’nun açıklamasında, ATSO’nun suç duyurusunda bulunulmadan önce kentin büyük şirketlerine gerekli bilgilendirmeleri e-posta ile yaptığı ifade edildi. ATSO, üyelerine gönderdiği e-postada, “1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/3 fıkrası gereği, esas sermayesi 1.250.000 TL veya daha yüksek olan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadır. İlgili mevzuat çerçevesinde avukatlarla sözleşme yapılması ve bu sözleşmelere dair belgelerin baroya ibraz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, Antalya Barosu Başkanlığı’nın 17/11/2025 tarihli yazısı doğrultusunda, gerekli belgelerin sunulmaması durumunda 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’na aykırı davranıldığı gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulacağı bildirilmiştir. Herhangi bir idari veya cezai yaptırımla karşılaşılmaması adına bu durumun dikkate alınması önemlidir” denildi.




