Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ülke genelinde sulak, gevşek ve birinci derece verimli tarım alanlarına inşa edilmiş çok katlı binaların deprem esnasında büyük riskler taşıdığını belirtti. Ercan, bu yapıların sarsıntıyı üç ila beş kat artırabileceğini ve rezonansa girerek aşırı çalkalanmalara neden olabileceğini ifade etti.

“KONUT SATIN ALIRKEN VEYA KİRALARKEN DİKKAT”

Prof. Dr. Ercan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda konut alımında veya kiralamada dikkat edilmesi gereken il ve ilçeleri sıraladı:

“İzmir’in Tire, Ödemiş, Torbalı ilçeleri, Aydın’ın Efeler ilçesi, Manisa, İzmir-Bayraklı, İnciraltı, Bostanlı, Alaybey, Mavişehir, Çiğli, Balıkesir, Afyonkarahisar, İzmit, İstanbul-Ataköy, Yeşilköy, Haramidere, Bakırköy Yeşilyurt, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü-Dalyan, Pınarkent, Gürpınar, Esenyurt, Küçükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu, Tuzla sahil, Kocaeli-Gölcük, Düzce, Kaynaşlı, Bolu, Adapazarı, Tekirdağ, Bandırma, Yalova, Adana, Çukurova, Ceyhan, Mersin, Erzincan, Tokat, Amasya, Bursa-Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Muğla-Fethiye gibi şehirlerimizde; sulak, gevşek ve verimli tarım alanlarına inşa edilen çok katlı yapılar, deprem sırasında sarsıntıyı üç ila beş kat artırarak yapıyı hoplatacak ve rezonansa gelerek aşırı çalkalanmalara neden olacaktır. Bu durum, yapıların göçmesiyle sonuçlanabilir. Bu tür bölgelerden konut alımından ve kiralamaktan kaçının.”