Türkiye genelinde 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilen Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları, 11 Temmuz 2025’te açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, iki oturumda yapılan sınava 1 milyon 10 bin 916 öğrenci başvuruda bulundu. Bu öğrencilerden 963 bin 142’si sınava katıldı. Katılım oranı ise yüzde 95,27 olarak ölçüldü. Sınav sonuçları arasında en çok dikkat çeken konulardan biri ise Türkiye birincileri oldu.
TEK OKULDAN 46 BİRİNCİ
LGS sınavında, 719 öğrenci 500 tam puan almayı başardı. Özellikle, 3 farklı ilde aynı isimde faaliyet gösteren Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’ndan 46 öğrencinin bu başarıyı elde etmesi dikkat çekti. Bu durum, okulun 3 ayrı ildeki başarılarıyla ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.
ANTALYA’DA O OKULLARIN ARASINDA
Antalya, Bursa ve Trabzon’daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Okulu’nda toplamda 46 öğrenci LGS sınavından tam puan aldı. Bu dağılım Antalya’da 6, Bursa’da 36 ve Trabzon’da ise 4 öğrenci olarak belirlendi. Türkiye genelinde diğer 3 bin 500 İmam Hatip okulundan yalnızca 17 öğrencinin 500 tam puan alması, tek bir okuldan çıkan 46 birinci ile karşılaştırıldığında dikkat çekici bir durum oluşturdu.
“KENT DEĞİŞİYOR İSİM DEĞİŞMİYOR”
Tartışmalar sürerken, Halk TV sunucusu Gözde Şeker, canlı yayında Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Okulu hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Şeker, “Bursa’da bir okulda 36 öğrenci bir sınavdan nasıl 500 tam puan alıyor? Bunu soruyoruz. Açıklasın anlayalım. Bursa Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu, Antalya Kepez, Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi… 0 hata ile 500 tam puan alan 6 öğrenci var. Trabzon’a geçiyoruz. Kent değişiyor, isim değişmiyor. Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tam puan alan 4 öğrenci var. Yani toplamda 46 öğrenci, bu sınavdan kusursuz bir performansla tam puanla çıkıyor. Mahmut Celalettin Ökten bile gelse ‘Bu işte bir iş var’ derdi” şeklinde konuştu.
SORULAR ÇALINDI MI?
Yaşanan bu durum sonrası soruların çalındığına dair iddialar gündeme gelirken, İletişim Başkanlığı konuyla ilgili resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu durum, paylaşımların çarpıtıldığını ve kasıtlı olarak yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığını göstermektedir. Eğitim gibi hassas bir alanda, öğrencilerimizin emeğine gölge düşürecek bu tür asılsız iddialara itibar edilmemesi büyük önem taşımaktadır. Gerçek dışı içeriklerle toplumu yanıltmaya çalışan çevrelere karşı dikkatli olunmalı, yalnızca Millî Eğitim Bakanlığı’nın resmi açıklamaları dikkate alınmalıdır” denildi.
Bazı sosyal medya mecralarında, “Bursa Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’ndan 39 öğrencinin 2025 LGS’de 500 tam puan aldığı” yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar üzerinden kamuoyu yanıltılmakta ve Millî Eğitim Bakanlığımız haksız bir şekilde hedef… pic.twitter.com/7VDH2QqKXL
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) July 16, 2025
AYNI OKULDAN BU KADAR BİRİNCİ ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİL
Aynı okuldan bu kadar fazla öğrencinin tam puan almasının olağanüstü bir durum olduğunu ifade eden Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “LGS’de bir İmam Hatip Ortaokulu’nun bu kadar birinci çıkarması çok da mümkün değil. Bizler laik, demokratik ve eşit eğitimden yanayız. Geçmiş yıllarda soruların çalındığını, cevapların belirli kişilere dağıtıldığını biliyoruz. Önümüzde böyle örnekler varken Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’nun sadece Antalya’dan 6 LGS birincisi çıkarması oldukça düşündürücü. Bu okulun başka illerden de LGS birincisi çıkardığını biliyoruz. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamaları ise inandırıcı gelmiyor” şeklinde konuştu.