Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezitenin kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan kronik ve tekrarlayıcı bir hastalık olduğunu ifade etti.
Ghebreyesus, obezitenin 2024 yılı itibarıyla dünya genelinde 3,7 milyon ölümle ilişkilendirildiğini ve bu durumun sağlık sistemleri ile ekonomiler üzerinde önemli bir yük oluşturduğunu vurguladı.
“DSÖ GLP-1 TEMEL İLAÇLAR LİSTESİNE EKLEDİ”
Ghebreyesus, son yıllarda, başlangıçta diyabet tedavisi amacıyla geliştirilen glukagon benzeri peptid-1 reseptör agonistleri (GLP-1’ler) olarak bilinen ilaç grubunun, birçok ülkede obezite tedavisi için onaylandığını kaydetti.
Bu yılın Eylül ayında DSÖ, yüksek risk grubundaki bireylerde diyabet tedavisi için GLP-1’i temel ilaçlar listesine dahil etti. Bugün, yetişkinlerde obezite tedavisi için GLP-1’lerin kullanımıyla ilgili yeni önerilerimizi sunuyoruz. Bu yeni ilaçlar, milyonlarca insana umut sunan etkili bir klinik araçtır.
“YAŞAM BOYU BAKIM GEREKTİREN BİR HASTALIK”
Ghebreyesus, obezite sorununu yalnızca ilaçlarla çözülemeyeceğini belirterek, obezitenin karmaşık bir hastalık olduğunu ve kapsamlı, yaşam boyu bakım gerektirdiğini aktardı.
Obezitenin birçok sosyal, ticari ve çevresel faktörden etkilendiğini hatırlatan Ghebreyesus, mücadelenin çok yönlü çabaları gerektirdiğini ifade etti. Bu nedenle yayımlanan kılavuzda terapilerin entegrasyonu üzerinde durulmaktadır.
OBEZİTEYLE MÜCADELE İÇİN 3 TERAPİ SIRALANDI
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, kılavuzda üç temel terapi üzerine kurulu bütüncül bir strateji benimsendiğinin altını çizerek şu noktaları vurguladı:
Birincisi, güçlü politikalarla daha sağlıklı yaşam ortamları oluşturmak. İkincisi, tarama ve erken müdahale ile yüksek risk altındaki bireyleri korumak.
Üçüncüsü ise obezite ile yaşayanlar için yaşam boyu, birey merkezli bakım erişimini sağlamak.




