Azerbaycan’ın Hankendi kentinde, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 17’nci Zirve Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya katılan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, burada önemli bir konuşma gerçekleştirdi.
“NE YAZIK Kİ BU SALDIRILAR, SALDIRGAN ABD ORDUSUNUN DESTEĞİYLE SÜRDÜRÜLDÜ”
Pezeşkiyan, konuşmasında İran’ın ABD ile sürdürdüğü nükleer müzakerelerle eş zamanlı olarak Siyonist rejimin ülkeye karşı saldırılara başladığını ifade etti.
Bu saldırıların, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 2’nci maddesinin 4’üncü fıkrasını ve uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini vurgulayan Pezeşkiyan, şu açıklamalarda bulundu:
Ne yazık ki bu saldırılar, saldırgan ABD ordusunun desteğiyle devam etti. 12 gün süren saldırılar, görevde olmayan askeri personel, akademisyenler, sivil vatandaşlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetimindeki barışçıl nükleer tesisler ve kamu altyapısını hedef aldı. Bu olaylar, büyük insani ve maddi kayıplara yol açtı.
“İRAN SİLAHLI KUVVETLERİ SAVAŞIN BÖLGEYE YAYILMASINA ENGEL OLDU”
Pezeşkiyan, İran Silahlı Kuvvetleri’nin, BM Şartı’nın 51’inci maddesine dayanarak meşru müdafaa hakkı çerçevesinde halkı ve ülkenin toprak bütünlüğünü savunduğunu belirtti. Verilen kararlı karşılıkla saldırganlara unutulmaz bir ders verildi ve savaşın bölgeye yayılması engellendi.
“ŞU ANDA EİT 2025 VİZYONU’NUN SON YILINA GİRMİŞ BULUNUYORUZ”
Bölgedeki ülkeler ve EİT üyelerinin saldırılar karşısında sergilediği sorumlu tutum için teşekkür eden Pezeşkiyan, “İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı gibi birçok küresel ve bölgesel kuruluş, Siyonist rejimin İran’a yönelik saldırılarını kınadı. EİT’nin 17’nci Zirvesi, saldırıları ve bunların oluşturduğu tehditleri dünya kamuoyuna duyurmak için önemli bir fırsat sundu.” dedi.
EİT çatısı altında gerçekleştirilen bölgesel iş birliğinin son yıllarda önemli dersler içerdiğine dikkat çeken Pezeşkiyan, “Şu anda EİT 2025 Vizyonu’nun son yılına girmiş durumdayız. Ancak bu vizyon, pandemi gibi çeşitli sebeplerle hedeflerine ulaşamadı. Bu tecrübeler, 2035 Vizyon Belgesi’nin hazırlanmasında dikkate alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
İRAN’IN EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NDAKİ ROLÜNE DEĞİNDİ
İran’ın EİT içindeki rolüne de vurgu yapan Pezeşkiyan, “Komşuluk politikası, İran’ın ekonomik stratejisinde öncelikli olmaya devam ediyor. EİT, komşu ülkelerle iş birliği örgütü olarak çok taraflı ekonomik diplomasinin merkezinde yer almaktadır. EİT’nin potansiyeli, üye ülkelerin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunabilir.” dedi.
“BÖLGE İÇİ TİCARET ORANI BUGÜNE KADAR BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMIŞTIR”
Pezeşkiyan, EİT 2035 Vizyonu’nun belirgin ve ulaşılabilir hedefler içermesi gerektiğini belirtti. Bu vizyonun en önemli başlıklarından birinin 2035 Ticaret Vizyonu olduğunu ifade eden Pezeşkiyan, bölge içi ticaret oranının yüzde 8 gibi düşük bir seviyede kaldığını söyledi. EİT 2025 Vizyonu’nda serbest ticaret hedeflendi, ancak bu hedef henüz gerçekleştirilemedi.
“2035’E KADAR EİT SERBEST TİCARET BÖLGESİ KURULMALIDIR”
Pezeşkiyan, “Kısa vadeli ticaret anlaşmasının revize edilmesi yeterli olmayacaktır. EİT serbest ticaret müzakereleri acilen başlatılmalı ve 2035’e kadar EİT Serbest Ticaret Bölgesi oluşturulmalıdır. Denize kıyısı olmayan ülkelerin küresel pazarlara daha ucuz ve kolay erişim imkanına sahip olması sağlanmalı ve İran ile diğer üye ülkeler transit kolaylıkları sunmalıdır.” dedi.
“İRAN, ÜYE ÜLKELERİN LİDERLERİNİ AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYACAKTIR”
Pezeşkiyan, “Son olarak, İran Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 18’inci Zirve Toplantısı’na ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtir, üye ülkelerin değerli liderlerini ağırlamaktan onur duyacağımızı ifade ederim.” şeklinde konuştu.