Lübnan haber ajansı NNA’ya yansıyan bilgilere göre, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde gerçekleştirilen Aşura etkinliklerinde konuşan Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, İsrail ile yapılan ateşkesin devlete sorumluluk yüklediğini ifade etti. Ancak, İsrail’in saldırılarına devam etmesi halinde Hizbullah’ın hazırlıklı olacağını belirtti.
“ELİMİZDEKİ GÜÇTEN VAZGEÇMEYİZ”
Kasım, Lübnan’ın güneyine yönelik süregelen İsrail saldırıları ışığında Hizbullah’ın silah bırakmasının mümkün olmadığını vurguladı. “Aklı olan ve doğru düşünen kim, elindeki güç unsurlarını ortadan kaldırır ki? İsrail saldırılarını sürdürürken, elimizdeki güçten vazgeçmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Kasım, İsrail’in Nebatiye kentinde sivilleri hedef alan saldırılarını kabul edilemez bulduğunu ve bu konuda devletin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
Hizbullah’ın saldırılar karşısında sessiz kalmayacağını yineleyen Kasım, “Sonsuza kadar sessiz kalacağımızı mı düşünüyorsunuz? Bu doğru değil; zaten denediniz, bizim onurumuzdan başka bir seçeneğimiz yok.” ifadelerini kullandı.
HİZBULLAH SİLAHLARINI TESLİM ETMEYECEĞİNİ SIK SIK DİLE GETİRİYOR
Hizbullah, ulusal egemenlik çerçevesinde silahlarını teslim etmeyeceğini sık sık dile getiriyor. Lübnanlı Dürzi lider Velid Canbolat ile Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi’nin lideri Samir Caca, ülkede silahın yalnızca devletin elinde bulunması gerektiği görüşünü paylaşmıştı.
İsrail ile Lübnan arasında 27 Kasım 2024’te yürürlüğe giren ateşkese rağmen, İsrail ordusu Lübnan’ın güneyine yönelik hava ve kara saldırılarını neredeyse günlük olarak sürdürmekte.
Ateşkesin uygulanmaya başlamasından bu yana, İsrail yaklaşık 3 bin ihlalde bulundu. Bu süreçte en az 213 kişi yaşamını yitirirken, 508 kişi de yaralandı.
İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinden kısmi bir çekilme gerçekleştirmiş olsa da, son çatışmalarda ele geçirdiği 5 stratejik tepeyi işgal etmeye devam ediyor.