Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi, 10. Kaleiçi OldTown Festivali etkinlikleri çerçevesinde “barış” temalı bir forum düzenledi. Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bu forumda, 21 ülkeden 26 şehrin temsilcileri, kendi ülkelerinde uyguladıkları barış politikalarını katılımcılarla paylaştı.
Etkinlikte, yerel yönetimlerin barış kültürünün yaygınlaştırılmasındaki katkıları üzerine çeşitli örnekler sunuldu. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen bu forum, farklı kültürlere sahip şehirler arasında iş birliğini artırmayı hedefliyor.
“ÜÇ TEMEL BARIŞ BAŞLIĞI VAR”
Forumda konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, dünya genelinde süregelen savaşlara dikkat çekerek, bu yılki forumun barış teması ile farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade etti. Uysal, barışın üç ana başlık altında incelenebileceğini belirtti.
Başkan Uysal, bu başlıkları şu şekilde açıkladı: “Birincisi, ülkeler arasındaki barış; uluslararası siyasetin barışı. İkincisi, ekonomilerin barışı; rekabetin adil, sürdürülebilir ve centilmence yürütülmesi. Üçüncüsü ise kültürler arası barış; farklı kültürlerin birbiriyle kabulü ve empati oluşturmasıdır.”
“BARIŞIN TEMELİ İNSAN HAKLARIDIR”
Barışın sürdürülebilir hale gelmesi için insan haklarının tam anlamıyla uygulanmasının şart olduğunu vurgulayan Uysal, “Bu barış setinin hayata geçebilmesi için eksiksiz bir insan hakları seti gereklidir. İnsanların haber alma, düşünce özgürlüğü, konuşma ve siyasi katılım haklarının sınırsız ve evrensel şekilde güvence altına alınması şarttır.” dedi.
Uysal, şehirlerin bu süreçte önemli roller üstlenebileceğini belirtti ve “Bizim bu birlikteliklerimiz siyasete değil, karşılıklı saygıya dayanıyor. Şehirlerin bir araya gelişi; kültürel mirasın korunmasına, kentsel sorunların çözümüne ve turizmin yarattığı olumlu etkinin paylaşılmasına katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.
“KENTLERİN BARIŞA KATKISI BÜYÜK”
Başkan Ümit Uysal, konuşmasının sonunda tüm katılımcı ülke ve şehir heyetlerine teşekkür etti. “Şehirler olarak dünya barışına sağlayabileceğimiz çok şey var. Bu güçlü kent dokuları, dayanışma içinde dünya barışına önemli katkılar sunabilir.” diyerek katılımcılara minnettarlığını ifade etti.
DEKLARASYON VE KENT KARDEŞLİĞİ İMZALANDI
Forumun sonunda, etkinliğe katılan tüm ülke temsilcileri “Barış Deklarasyonu”nu imzaladı. Ayrıca, Muratpaşa Belediyesi, Ukrayna’dan Kamianets-Podilski ve İtalya’dan Noto şehirleri ile kardeş şehir olma yönünde iş birliği protokollerine de imza attı.