1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. 12 Yıldır Yataklarda Savaşan Engin’in Umudu

12 Yıldır Yataklarda Savaşan Engin’in Umudu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde ikamet eden lise mezunu Engin Akbadal, geçimini hamallık yaparak sağlamaktadır.

Yaklaşık 12 yıl önce aniden kilo almaya başlayan Akbadal, başvurduğu hastanelerde bir süre boyunca teşhis konulmasında zorluk yaşadı.

Sonunda, kilosu sebebiyle iş hayatına devam edemeyen Akbadal’ın, halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödem hastalığına yakalandığı belirlendi.

YATAĞA BAĞIMLI HALE GELDİ

Zamanla tedavi edilemeyen Akbadal, yatağa bağımlı duruma geldi.

Son beş yıldır evden çıkamayan Engin Akbadal, 300 kiloya kadar ulaştı.

“12 SENE SONRA BİR IŞIK BELİRDİ”

Eşinin kendisi için büyük bir destek kaynağı olduğunu vurgulayan Akbadal, “En son 2014 yılında hastalandım. 12 yıl oldu. Bu durum bende daha hızlı gelişti. Benim gibi aynı hastalıktan muzdarip olanlarda daha yavaş ilerliyor ama bende hızlı bir seyir izledi. Aşama aşama gelişiyor. Önce şişmeye başlıyor, ardından yatakla bağımlı hale geliyorum. Her hastalandığımda bir aşama daha ileri gidiyor. Ailemde benzer bir durum yok. Şimdiye kadar bu hastalığı duymamıştık ve görmemiştik. Teşhis koymakta bile zorlandılar.

Başlangıçta ismini bile bilmiyorlardı; zamanla ilerledi. İlk başladığında belki milyonda bir kişide görülüyordu, ama şimdi daha yaygın hale geldi. Teknoloji ilerledi. Bu konu üzerinde çalışan birçok uzman var. Daha önce araştırmıştım ama bulamamıştım. Fakat bir doktorum, ulaşmam mümkün olursa, ‘Tedavi ederim’ dedi. 12 yıl sonra bir umut ışığı belirdi. Ulaşamazsam yine bir şey olmayacak.” şeklinde konuştu.

“BU HASTALIĞI BİLMEYEN ADAMA ANLATMASI ZOR”

Hayatta şükredeceği pek çok şey olduğunu ve psikolojisinin iyi durumda olduğunu belirten Akbadal, “Kolay kolay yıkılmam. Eş, dosttan Allah razı olsun. Derdimiz olduğunda yardım edecek arkadaşlarım var. Bunu da gördük. Eşimi düşünmekten çok, o benim için endişeleniyor. En büyük destekçim o. Ümitsizliğe düştüğümde beni kendime getiren odur. Her zaman yanımda olan, arkadaşım ve dostum o. Çocuklarım durumumun farkındalar.

Bana en azından belli etmiyorlar. Onların da hayalleri var elbet ama bana pek ifade etmiyorlar. Kilomun 300’ü geçtiğini biliyorum. Tek bacağım zaten 120-130 kilo. Bunun kiloyla ilgisi yok. Dolaşım sistemiyle alakalı. Kilodan dolayı diyenler var. Bu hastalığı bilmeyen birine anlatması oldukça zor. Herkes, ‘Rejim yap’ diyor. 1,5-2 sene rejim yaptım ama o halde kendiliğinden şişiyor.” dedi.

“EN SON DIŞARI ÇIKALI 5 SENE OLDU”

Günlük yaşamını anlatan Engin Akbadal, “Sabah kalkarız. Çocuklar okula gider. Eşimle kahvaltı yapıyoruz. Televizyona ve telefona bakıyorum. Camdan hayvanlara bakıyorum. En son dışarı çıkalı 5 yıl oldu sanırım. 1,5 sene öncesine kadar balkona çıkabiliyordum ama sonra bu da mümkün olmadı. 5-6 yıldır dışarı çıkmıyorum. Önceden motosiklete binebiliyordum. Hastalandıktan sonra motosiklete de binemez oldum. Ayağa kalkmakta zorlanıyordum. Tavandaki vinçle bacaklarım kaldırılabiliyor. En son çare olarak vinç yaptırmayı düşündüm. Bu zamana kadar kimseden bir şey istemedim ama şimdi en son çare olarak istemek zorunda kaldım. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin.” şeklinde ifade etti.

TEDAVİ PARASI 12 MİLYON TL

Hastalığının tedavisi için 12 milyon TL gerektiğini belirten Akbadal, “Yardım kampanyası için valiliğe başvurduk ama onay alamadık. Biz de ‘Sosyal medyadan yürüyelim’ dedik. Doktorla 3-4 kez görüştük. Bize 12 milyon TL gibi bir meblağ çıkardı. Bu paraya kendi başıma ulaşmam çok zor. Ümitsizliğe kapılmıştım. ‘Ben bu parayı bulamam. Bu hastalık da benimle beraber gider’ diyordum.

Arkadaşım beni cesaretlendirdi. ‘Memlekette çok iyi insanlar var. Damlaya damlaya göl olur. Duyarlı vatandaşlar çok’ dedi. Bundan sonra devlet büyüklerimiz, durumu iyi olan insanlar hayır yaparsa Allah razı olsun. Eşimle kol kola girip, caddede gezmek isterim. En azından bir yere gidip arkadaşlarımla sohbet etmeyi, çay, kahve içmeyi, kendi kafama göre gezmeyi çok isterim.” şeklinde konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Antalya Haberim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.